Foto: Christo Neemre

Huraxi videos näitlev Markko Moisar: tegijad on need, kes ei anna alla

22. jaanuar 2019 | Uudised

Huraxi videos „Tegija“ osaleb kikkpoksi tipp Markko Moisar.

Markkole tegi osalemisettepaneku sõber Kaspar Pärn, kes omakorda on laulja Ragnar Huoponeni lapsepõlvesõber, Ragnar aga alustas ise hiljaaegu poksitreeningutega.

Miks mitte, ütles Markko, äge ju. „Eestis ei ole tehtud palju muusikavideoid, kus keegi taga poksib,“ sõnab ta.

Markko arvab, et laulus mainitud tegijad ongi need, kes võitlevad edasi ega anna nii lihtsalt alla. „See, mis nad bändiga filmisid, tuli väga hästi välja,“ ütleb Moisar.

Suurimaks tegijaks oma elus peab ta vanemat venda Mirkkot. „Ma elasin lastekülas ega taha, et mu laps sellises kohas üles kasvaks. Tegin kõik, et mitte sattuda sellisesse olukorda, et ma olen vaene või ei saa eluga hakkama. Poks aitab keskenduda. Näiteks raamatuid ma lugeda ei suuda, nii et pigem ikka füüsiline trenn on see, kus mina keskenduda oskan,“ räägib Markko.

Kaspar on videotes kaasa teinud varemgi. „Üks Venemaa suur bänd Banderos tegi Eestis kunagi ühe muusikavideo ja seal ma lõin kaasa. Paar väikest reklaami on olnud veel, nii et polnud minu päris esmakordne kogemus kaamera ees,“ lausub ta.

Huraxi video oli aga eriline, kuna Markko on Eesti tipp ja Kaspari väga hea sõber. „Väga huvitav oli temaga seal kakluses olla,“ ütleb Pärn.

Duubleid tuli teha omajagu. „Olgem ausad, kuna ma pole sellisel tasemel taipoksija kui Markko, siis meil ikka natuke võttis aega ja nalja sai omajagu,“ sõnab Kaspar.

Kui palju ise video sõnumiga nõustute?

Ma ütleks, et Ragnar on selle laulu ja video puhul väga hästi sõnumi esile toonud. Teadupärast on mõni päriselt tegija ja mõni lihtsalt vehkleja. Mina olin selles videos niisama vehkleja.

Päriselus olete pigem teises rollis?

Ma arvan, et päriselus ma ei ole niisama vehkleja. Tahaksin pigem olla päristegija.

On olnud teie elus aegu, kus olete tahtnud küll ühte, aga jätnud selle videokarakteri mulje?

Paraku on olnud küll. Puberteedieas oli vast kõige rohkem. Tahtsin välja näidata seda, kes ma tegelikult ei ole.

Oli keeruline aeg?

Ei olnud. Olen olnud väga hea kasvatusega poiss. Seltskond oli natuke teine. Üldjuhul tegelikult sõltub ikka sellest, mis inimesel endal peas on. Minul on vist nende asjadega kõik korras olnud.

Mis võiks olla selle laulu ja video suurem sõnum ühiskonnale?

Võib-olla see, et ei tasu ennast näidata sellisena, kes sa tegelikult ei ole. Tuleks jääda iseendaks ja olla päriselt tegija.

Ragnar Huoponen, miks valisid videole sellise süžee: poksijad poksiringis?

Sest poks on vinge. Poks ei ole lihtsalt kaklemine või üksteise löömine, see on kunst ja seda saab teha hästi, nagu teeb seda meie video staar Markko Moisar. Lahe on vaadata. Lugu on kiire, video on kiire, siis kiired poksivõtted sisse, tai poksi kiired võtted sisse… Tundus, et see võiks sobida sinna hästi. Pluss mul ei tule küll meelde, et Eestis oleks keegi poksivideot välja andnud. Sealt see idee tuli. Ma tunnen Markko head sõpra ja mänedžeri Kasparit. Ta ütles, et muidugi räägime Markkoga. Suhtlesime Markkoga ja ta oli nõus. Saime kokku, möllasime ja tuli väga vinge asi välja.

Videos näeb mõlemat karakterit: „tegijat“ ja tegijat.

Just. Võib-olla sellest ei saa videos hästi aru, aga Kaspar küsib ja naerab ja keksib, ülbitseb. Kaspar saab ainult peksa. See näitabki, et ta tahab olla ülikõva vend. „Minu jaoks ei ole ühtegi reeglit! Kui see vend mulle ette jääb, siis ma kustutan ta ära!“ Tegelikult karm reaalsus on teistpidi ja toob välja Markko kui tegija, kes tegeleb sellega hingega. Ma ei usu, et keegi Eestist astuks Markko juurde ja hakkaks temaga niisama põrkama.

On sul „tegijale“ mingi soovitus, kuidas elu muuta või arvad, et pigem pole vaja?

Ma arvan, et pigem pole vaja, sest ka „tegijaid“ on vaja. Iga inimene peaks elama nii, nagu ta heaks peab. Lihtsalt ei tasu kõiki reegleid ära unustada. Mingisugused ABC-reeglid on alati, need tasub alles hoida. Ma ei ütle kellelegi, et ta elab valesti või et miks sa oled selline. Pole minu asi öelda. Kui inimene on enda eluga rahul, siis pidigi kõik hästi olema.

Trenn muudab elu. Saab muusika ka muuta?

Jah. Kui ma vaatan Taylor Swifti ja kõiki neid suuri A-kategooria artiste välismaal ja nende fänne, siis inimesed kindlasti muutuvad tänu muusikale. Ma ei julge öelda, et meil Eestis on selliseid artiste, kuigi on väga väärt artiste, kes teevad väga head asja. Võib-olla on teismeliste ja veel nooremate jaoks, kes väga jälgivad enda artiste. Nad muudavad enda elu, et olla kellegi moodi. Võtavad selle inimese enda iidoliks. Aga suures osas ma arvan, et Eestis seda väga ei ole.

On muusika sinu elus midagi muutnud?

Kindlasti. Muusika on olnud minu elus aastaid, tegelikult algusest peale, sünnist saati. Mul on alati olnud midagi, mida teha, kitarr, laulmine, bänd. See on väärt ajaveetmine. See on nagu iga trenn, olgu see siis tai poks, jooga, mis iganes. Mõnus viis aega veeta. Soovitan kõikidel inimestel muusikaga tegeleda. Muusika on ilus, muusika rahustab, muusika tõmbab käima. Muusika pakub sulle kõike, mida pakuvad kõik teised asjad, näiteks sport.

Monika Kuzmina

Vaata veel