Zaur Džavadov – Riia, mu arm

26. veebruar 2020 | Uudised

Zaur Džavadov võitleb 4. aprillil Riias WKN-i tiitlile. Vastane selgub 14. märtsil Prantsusmaal nelja mehe turniiril.

Viimati võitles ta juulis üritusel LNK Fight Night 12. Pärast seda oli tal probleeme silmaga. Viimatine võitlus oli samuti WKN-i tiitlile, aga proffide Euroopa meistri omale. Järgmine oleks maailmameistritiitlile. Viimati sai ta punktivõidu Giorgi Kankava (Gruusia) üle. „Aitäh vastasele, kes võitles lõpuni! Lahinguks on alati vaja kaht võitlejat,” kirjutas Zaur sotsiaalmeedias. Raske pole matš, vaid ettevalmistus selleks, on Zaur öelnud.

Paari aasta eest kirjutas Janis Grasis: „Mul pole tihti aega kirjutada, aga seekord peab. Minu tunded panid mässama kaks lätlast: üks Vene, teine Aserbaidžaani juurtega. Tavaliselt sobivad venelased meelelaadilt meiega rohkem, kuid seekord tekitas positiivseid tundeid aser. Endine haridusminister Vjatšeslav Dombrovski soovib, et Läti kõrgkoolid oleks ingliskeelsed. Zaur Džavadov räägib suurepäraselt läti keelt ja on Läti patrioot. Talle tehti ettepanek esindada võistlustel Aserbaidžaani, kuid ta keeldus.”

Kevin Renno ütles, et osalete võib-olla üritusel The League 2. Miks ei osalenud?

Olin Phuketis ja polnud matše plaanis, kui Kevin kirjutas ja pakkus matši Roman Zõbiniga. Roman aga soovis võidelda ainult tiitlile. Lisaks polnud tal sel hetkel piisavalt aega valmistuda. Pakkusin Kevinile, et võitlen Hendrik Themasega, aga tal oli juba teine vastane.

Kes teil eestlastest kõige suuremad sõbrad on?

Mul on head suhted kõigi Eesti võitlejatega, aga kõige suuremad semud on muidugi Mirkko ja Markko Moisar. Ütlen tihti, et nad on nagu mu poolvennad. Kevin on väga hea sõber. Mul on alati hea meel teda näha. Maikel Astur samuti ja paljud teised poisid. Ma sõbrustan igaühega, kes on heasüdamlik ja tagasihoidlik.

Mitu seminari aastas annate?

Ma ei pea arvestust. Kui ettepanek tehakse ja aega on, soostun meeleldi. Nii tore on, et nii paljud kikkpoksi ja tai poksiga tegelevad. Mulle teeb rõõmu, kui saan neile abiks olla. See on suureks motivatsiooniks.

Eestis olen andnud umbes viis seminari. Mind võetakse alati hästi vastu ja saalis on palju huvilisi. Mulle meeldib Eestis käia.

Kes oleks 4. aprilli matšiks sobivaim: Ouccime, Ziedinš, Antonio, Moreno? On need kõige kõvema kategooria vastased, kuna on ju ikkagi maailmameistritiitlile?

Mu treener uuris kogu nelikut ja ütles oma prognoosi, aga ma ei avalda, mida täpsemalt. 14. märtsi õhtul selgub. (Muigab.) Mina olen kaasmaalase Ziedinši poolt. Poleks lugupidav eelnevate vastaste suhtes öelda, et see nelik on tugevam. Mul on olnud väga tugevaid vastaseid: Aleksander Stetsurenko, Kevin Renno, Konstantin Rusu, Sergei Morari ja paljud teised.

King of Kingsiga on nüüd lõpp?

Ma ei oska tulevikku ennustada. Hetkel nendega plaane pole. Ma olen rahul sellega, kus ma praegu olen. Aga tahaksin samal ajal võidelda ka teistes suurtes organisatsioonides.

Kelle matše 29. veebruaril Helsingis ootate? Kes võidab?

Mind huvitavad kaks tiitlimatši. On intriigi. Pole teada, kes võidab. Võrdsed mehed. Olen näinud neid kõiki võitlemas ja tean, et nad on suutelised eredateks matšideks.

Kui palju te üldse matše vaatate?

Püüan vaadata ära kõik huvitavamad matšid. Vabavõitlus, poks ja kikkpoks. Olen valmis isegi kell 4 hommikul ärkama, et USA-st ülekannet vaadata. Viimati vaatasin Wilderi ja Fury kordusmatši. Väga hea matš oli, ootamatu lõpuga. Poksivõistluste ajal meeldib kirjutada üles oma punktid ja pärast kohtunike omadega võrrelda.

Vaatan ära kõikide suuremate Eesti ürituste videod Facebookis või Instagramis. Seal võitlevad paljud mu sõbrad ja mul on huvitav neid vaadata. Elan neile kaasa.

On tundunud mõne matši ajal, et ring muutub suuremaks või vastane väiksemaks?

Hahaa, naljakas küsimus! Matši ajal juhtub igasuguseid huvitavaid asju. Matš on nagu miniatuurne elu. See, kes võitlemas on käinud, teab.

Oma matše meeldib vaadata?

Ausalt öeldes mitte. Mulle tundub alati, et ma ei võitle huvitavalt ja tehnika on halb. Treener vaatab, et teaks, mille kallal töötada.

Kui palju viimase matšiga teenisite?

Ma ei ütle seda. Aga jätkus selleks, et saaks tütrega kinos multikaid vaatamas käia ja pärast veel restoranis midagi head süüa. (Muigab.)

Kui palju esimene kaotus võidutunnet lõhub?

Mu esimene matš lõppes viigiga ja teise kaotasin! Kaotada on tähtis. See õpetab veel tugevamalt trenni tegema. Vähem mõtlema endale ja rohkem trennile.

Kes teie õpilastest on matše pidanud?

Oli üks, kes võistles palju ja lõpuks isegi minuga kikkpoksi Läti MV finaalis. Ma peamiselt treenin neid selleks, et nad oleks vormis ja tunneks end hästi. Kui neil tekib soov ringi astuda, leian üritused.

Kui palju tai poksi matše olete pidanud? 

Ma arvan, et seitse. 5-2.

Tais teile treenida meeldib, aga võidelda mitte? 

Tai mulle meeldib, eriti Phuket Top Team. Tais olen võidelnud kaks korda. Ma käin Tais sellepärast, et valmistuda matšiks. Mul pole aega käia seal matše pidamas. Sinna lendab palju tugevaid võitlejaid, kellega sparrimine on hea kogemus. Sealsed matšid on üks suur seiklus. Mu raskeim matš toimus seal, kuna vastane oli 20 kilo raskem. Veri lendas. Praegu on seda lõbus meenutada.

GoodFight

GoodFight püstitab kogu ühiskonnale küsimuse: kuidas mõelda nagu sportlane, võitlussportlane? Milline on üks tõeline ühiskonna kangelane ja kuidas saada spordikangelaseks?

Vaata veel