Marko Šults. Foto: GoodFight, Evelin Kruus

Võitlussportlane annab nõu: Marko Šultsi viis nõuannet motivatsiooni leidmiseks

25. september 2024 | Nõuanded, Uudised, Yakuza Fight

Võitlussportlane Marko Šults teab, kui raske võib olla motivatsiooni leidmine ja hoidmine suurte väljakutsete keskel. Aastate jooksul on ta õppinud, kuidas püsida motiveerituna isegi siis, kui teekond tundub keeruline. Tema praktilised nõuanded sobivad rakendamiseks kõigile, kes otsivad viise, kuidas oma sihtide poole liikuda ja raskusi ületada.

1. Sea selged ja realistlikud eesmärgid

Marko Šultsi üks olulisemaid põhimõtteid on teha tööd selgete eesmärkide nimel. Ta rõhutab, kui oluline on seada sihid, mis on saavutavad ja aitavad pidevalt edasi liikuda. “Mind motiveerib pidev tahe jõuda suuremate võistlusteni ja vastasteni,” toob Šults näiteks ja lisab, et eesmärkide seadmine annab suuna ja hoiab sind fookuses isegi siis, kui tee nendeni tundub hetkel keeruline. Ka Šultsi ennast ootavad juba üsna pea ees uued väljakutsed, sest juba 12. oktoobril astub ta taas ringi Yakuza Fight 7 – CONTENDERS võistlusel.

Oluline on seada sihid, mis on saavutavad ja aitavad pidevalt edasi liikuda.

Marko Šults. Foto: Mirjam Veisner

2. Õpi kaotustest ja liigu edasi

Šults on oma karjääri jooksul kogenud võitude kõrval ka kaotusi, kuid tema jaoks ei ole kaotused takistus. Pigem näeb ta neid kui võimalusi õppida ja areneda. “Pärast kaotusi tuleb natuke järele mõelda ja analüüsida, mis valesti läks. Kui oled kaotusest taastunud, tuleb edasi liikuda,” ütleb ta.

3. Keskendu mõtetele, mis aitavad edasi

Šults rõhutab ka mõtteviisi olulisust motivatsiooni hoidmisel. “Mõtteviis on suur osa võitlusspordist ja ka üleüldiselt elust. Tuleb eristada, millistest mõtetest on sulle kasu ja millistest mitte,“ selgitab ta​. Oluline on keskenduda positiivsetele mõtetele, mis aitavad edasi liikuda, ning vabaneda negatiivsetest ja segavatest mõtetest.

Mõtteviis on suur osa võitlusspordist ja ka üleüldiselt elust. Tuleb eristada, millistest mõtetest on sulle kasu ja millistest mitte.

Marko Šults (vasakul). Foto: GoodFight, Evelin Kruus

4. Ole paindlik ja püüa olukordadega kohaneda

Marko Šultsi üks tugevamaid külgi on tema oskus keeruliste olukordadega kohaneda. Näiteks pandeemia ajal pidi sportlane leidma viise, kuidas treenida olukorras, kus spordisaalid olid suletud. “Kui sa midagi väga tahad, leiad alati ka võimalused,” julgustab ta​.

Kui sa midagi väga tahad, leiad alati ka võimalused.

5. Arenda ennast pidevalt

Šultsi jaoks on motivatsiooni hoidmine seotud ka pideva enesearenguga. “Oluliseks motivaatoriks on tahe saada paremaks,“ kirjeldab mees. Marko sõnul püüab ta olla iga päev parem, kui oli eelmisel – olgu see siis füüsiliselt või vaimselt. Pidev areng, suur või väike, aitab hoida fookust ja enesekindlust.

  • Yakuza Fight 7 – CONTENDERS leiab aset juba 12. oktoobril Tallinnas, Kalevi Spordihallis. Suur võitlusõhtu toob pealtvaatajateni kaks K-1 nelja mehe turniiri ning kaks K-1 Pro Fighti. Õhtule lisab pinget asjaolu, et võitlejate vastased selgitatakse välja alles päev enne suursündmust, 11. oktoobril toimuval ametlikul kaalumisel.
  • Pileteid võitlusõhtule saab osta PILETITASKUST.
GoodFight

GoodFight püstitab kogu ühiskonnale küsimuse: kuidas mõelda nagu sportlane, võitlussportlane? Milline on üks tõeline ühiskonna kangelane ja kuidas saada spordikangelaseks?

Vaata veel