Foto: GoodFight, Evelin Kruus

ALGAS PILETIMÜÜK I Yakuza Fight 7 CONTENDERS toimub Tallinnas

17. juuni 2024 | Uudised, Yakuza Fight

12. oktoobril toimub Kalevi Spordihallis esmakordselt võitlusõhtu Yakuza Fight 7 CONTENDERS. Eesti Poksiliidu juhatuse liige, hinnatud poksikohtunik nii Eestis kui ka välismaal ning võitlusõhtu Yakuza Fight üks peakorraldajatest Jakov Peterson meenutas GoodFight`ile antud intervjuus, et esimene võitlusõhtu Yakuza Fight toimus Tapal ja kavas oli ainult olümpiapoks. Ta lisas, et sündmusel oli väga palju pealtvaatajaid ning see läks publikule peale.

Soov anda Eesti võitlejatele võimalus rohkem võistelda

Peale esimest võitlusõhtut otsustati, et sellega liigutakse edasi Rakverre, mis saigi mitmeks aastaks nii-öelda kodupaigaks Yakuza Fight`ile. Üsna ruttu kasvas võitlusõhtu rahvusvaheliseks suureks sündmuseks, kuhu olid kaasatud ka maailma tippu kuuluvad, näiteks profipoksija Robert Helenius Soomest ja veel mitmeid välismaa häid sportlaseid.

Robert Helenius. Foto: Yakuza Fight

Peterson tõdes, et tema hea koostööpartner ja natukene ka vaimne mentor mainis talle, et poks on selline ala, mis on kuigivõrd seotud ka DNA´ga, ehk on justkui vereringes sees. Ta leidis, et ilmselt see ongi nii, sest need perioodid, kus paus pikaks venib, kus ta ei käi võistlustel ega saa midagi kas poksi või võitlusspordiala heaks teha, tekivad tal sisse ärevus, rahutus ja igavus. „Mul on tunne justkui ei tee ma õiget asja ja midagi on puudu. Mõne jaoks on puhkus mere äärde minek või päikese võtmine, minu jaoks on selliseks restardiks ja lõõgastuseks see, kui saad osa mingist võistlusest või selle jaoks midagi korraldada,“ lausus ta ja lisas, et niimoodi kujunes välja ka Yakuza Fight taassünd, ehk Yakuza Fight 6 NEW ERA, mida ta pärast 5-aastast pausi sellel aastal koos uute partneritega korraldas.

Jakov Peterson. Foto: GoodFight, Evelin Kruus

„See on andnud mulle jälle indu, inspiratsiooni ja motivatsiooni edasi tegeleda. Edasi viia seda, kus tahaks Eesti võitlejatele eelkõige anda võimalust rohkem võistelda. Et nad saaksid läbi selle areneda ja jõuda võistlusmaailmas kõrgemale tasemele ja tippu,“ sõnas ta.

Peterson tõi intervjuus välja, et suuremas pildis unistab ta sellest, et korraldades võistluseid, toetades võitlussporti ning osaledes kohtunikuna, tahaks ta vanaduses näha kõige selle tulemusena, et ühe Eesti sportlase nimi oleks raiutud olümpiatahvlile, poodiumikohale ja medaliga. „Siiamaani on meil see olnud ka, aga ainult eelmise sajandi alguses. Minu suur soov ja unistus on see, et meie sportlased, kes osalevad Yakuza Fight`il, saaksid endale tuule tiibadesse ja et nad pärast meelde tuletaksid, et see on see koht, kust nad alustasid ja jõudsid tänu sellele sinna, kus nad on.“

Unistan sellest, et Eesti sportlase nimi oleks raiutud olümpiatahvlile, poodiumikohale ja medaliga.

Jakov Peterson. Foto: GoodFight, Inna Kirillova

Soov muuta võitlusspordisündmused publiku jaoks atraktiivsemaks

Ettevõtja ning võitlusõhtu Yakuza Fight teine peakorraldajatest Jan Lipinski on ka ise umbes 10 aastat tegelenud kikkpoksiga. Alguses oli see tema jaoks vaid hobi ja ta soovis lihtsalt lisasporti teha, kuid armus sellesse alasse üsna kiiresti ning jätkas treenimist. Aastatel 2017 kuni 2018 sattus Lipinski kokku Eesti võitlusspordisündmustega ning hakkas mõtlema, kuidas võiksid need publikule veidi atraktiivsemad olla.

Juba tol ajal alustas Lipinski läbirääkimisi mõningate Eesti korraldajatega, kuid siis saabus COVID-i aeg ning kõik jäi mõneks ajaks seisma. Huvi võitlusspordi vastu aga püsis. Pärast COVID-it, kui maailm taas ellu ärkas ning tekkis võimalus hea meeskonna, partnerite ja hetkeolukorra tõttu Eesti turul korraldada võitlusõhtu, andis see talle tõuke ja kindlustunde alustamiseks. „Nagu näha ei toimu professionaalsel võitlusareenil just palju,“ nentis Lipinski GoodFight`ile antud intervjuus ja lisas, et plaan ei olnud teha sellist võitlusõhtut, mida teevad kõik, vaid teha midagi erinevat.

Jan Lipinski ja Jakov Peterson. Foto: GoodFight, Evelin Kruus

„Seetõttu tekkis idee korraldada turniir. Mitte lihtsalt võistlus, kus kaks meest tulevad ja võitlevad ühes matšis, vaid professionaalne meistrivõistlus, kus võitlejad on enamjaolt Eestist. See on ka meie esmaseks eesmärgiks – anname prioriteedi Eesti võitlejatele. Nad tulevad ringis kokku ning loodetavasti meie areenil otsustavad, kes on neist kõige tugevam,“ selgitas Lipinski.

Korraldajad tahavad anda midagi nii sportlastele, kui ka publikule ja fännidele

Yakuza Fight`i lõppeesmärk on Lipinski sõnul professionaale turniir, kuid korraldajad ei soovi siiski, et ringis võitleksid paarid. Nad soovivad pidevat liikumist ning tahavad anda mitte ainult sportlastele midagi, mille nimel treenida ja võidelda, vaid midagi ka publikule ja fännidele. „Soovime, et neil oleks oma kangelane, keda toetada. Keegi, kes tuli näiteks underdogina, aga võitis kõiki ja võttis kogu raha ning läks järgmisele turniirile või tuli meistriks. Ta ei lähe kuhugi ja sa tead, millal ja kus sa temaga uuesti kohtud,“ rääkis Lipinski võitlusõhtu eesmärkide kohta ja lisas, et üheks sihiks on korraldada ka turniir, mis toimuks kolm kuni neli korda aastas.

„Loodetavasti ühel päeval läheb see ka Eestist kaugemale, kuid praegu keskendume peamiselt Eestile. Kui juba sportlased sellist ideed armastavad, vähemalt mõned neist, siis loodame, et ka publik armastab seda ideed ja anname neile midagi uut, mida jälgida,“ lootis Lipinski.

GoodFight

GoodFight püstitab kogu ühiskonnale küsimuse: kuidas mõelda nagu sportlane, võitlussportlane? Milline on üks tõeline ühiskonna kangelane ja kuidas saada spordikangelaseks?

Vaata veel